24.9.11

Pengajian Makanan UPM..

Post ini khas untuk adek2 yang ingin memasuki universiti satu hari nanti. Fokus kpda sesiapa yang berminat tentang kos2 yg berkaitan makanan. Post di bawah adalah untuk kemasukan 2010 dan sebelum2nya..

Please take a look here>>> New about PENGAJIAN MAKANAN 2012

Aku hanya ingin menyampaikan informasi kepada sesiapa yang berminat..okeh..

Anda akan bergelar graduan Ijazah Sarjana Muda Sains (Pengajian Makanan) setelah tamat belajar dalam kos ini. Anda harus mengetahui bahawa kos ini menawarkan subjek-subjek sains makanan dan kemudiannya, pada tahun kedua, anda diwajibkan memilih salah satu daripada dua opsyen yang ditawarkan iaitu:

1.     Pengkhususan Pengurusan Makanan
2.     Pengkhususan Perkhidmatan Makanan
-          * Sebarang perubahan adalah hak fakulti tersebut…

Bagi anda yang berminat, kelayakan untuk memasuki kos (program) ini ialah:
-          Anda lepasan Asasi sains tahun semasa
-          Anda lepasan Matrikulasi sains (hayat/fizik) tahun semasa
-          Anda lepasan STPM jurusan sains
-          Anda lepasan Diploma yang berkaitan dengannya…
-          Dan lain-lain yang aku tak tahu..

Pointer minimum ialah 2.5 rasanya..bagi lepasan diploma 3.0 above selalunya..

Sebelum memohon, sila pastikan anda benar-benar meminati bidang ini dan teliti pada pengkhususan yang ditawarkan. Anda perlu berhati-hati supaya tidak silap memilih macam orang yang menulis ini.

Mari orang ini share sikit tentang subjek2 dalam bidang ini..Ini penting untuk adek2 yang membaca post ini (maybe one day). Tapi tak semua lah dapat diberitahu secara detail yea, tak nak bagi down kamu..

(Beruntunglah pada mereka yang mempunyai internet connection di rumah, aku dulu tak ada, sebab itulah jadi macam ni)..sekarang zaman dah berubah, dunia dah maju..semua orang dah kaya sekarang..ok, lets go…

Antara subjek sains makanan:
-          Pemakanan (asas2)
-          Prinsip pemprosesan dan pengawetan makanan
-          Mikrobiologi dan keselamatan makanan
-          Kimia dan fungsi ramuan makanan
-          Pengurusan kualiti makanan
-          Kimia dan teknologi hasilan tumbuhan dan haiwan
Ada beberapa lagi yang berkaitan sains…..

Opsyen pula:

1.       Pengurusan makanan (Kalau minat sangat belajar akaun, pemasaran,
       pengurusan bisnes dan perniagaantani, ambillah opsyen ni)

2.       Perkhidmatan makanan (Kalau minat sangat memasak, merancang menu,
      suka makanan2 barat, dan suka urus restoran, ambillah opsyen ni)

Peluang pekerjaan banyak kat luar, Cuma usaha yang akan menentukan kejayaan kita..Sesungguhnya rezeki itu Allah yang beri..

Aku ambil pengurusan makanan..bukan sebab minat..otak aku bukan otak bisnes, aku tak minat urus restoran apatah lagi menjadikan ‘memasak’ sebagai subjek, sebab aku lebih suka masak ikut suka je, tak mau lah masak terlalu nak perfect ni..Dua2 opsyen ni aku tak mau..Takda siapapun paksa aku, tapi aku kena terima juga salah satu, akhirnya aku pilih lah yang tu..Sekarang aku masih lagi cuba untuk menerima opsyen ini..Ya, ingat pesan mama bapa yani!.

Sebenarnya, dah lama aku nak cerita tentang kos ni, tapi baru terbuka hati nak cerita..Aku segan sebenarnya, tapi sampai bila?..Nak tukar kos pun fakulti tak bagi..Baiknya mereka kan..Fine, mungkin ini ujian tuhan untuk aku lagi..Cik NSA kena terima hakikat..

>> Ok lah, ini ada lagi kos yang berkaitan makanan sebenarnya..

Antara yang ada kat UPM:

-          Bacelor Sains dan Teknologi Makanan (Berbeza dengan Pengajian
      Makanan) sebab mereka fully belajar sains dan teknologi makanan
      kecuali yang ambil opsyen keusahawanan,mereka belajar sedikit
      mengenai marketing, akaun dan keusahawanan..


-         Bacelor Sains Pemakanan dan Kesihatan Komuniti (Ini sains kesihatan,
      boleh jadi pegawai sains zat makanan kat KKM, ditempatkan di klinik2 yang
      ada unit kesihatan keluarga dan boleh juga di Jabatan Kesihatan Negeri.
      Banyak peluang kerja, dalam industri pun boleh. Mereka belajar sains
      pemakanan, cara pengambilan makanan yang sihat dengan lebih mendalam
      supaya masyarakat sihat dan tidak diserang penyakit.
      “Prevention is better than Cure” right?)


-         Bacelor Sains Dietetik (Ini juga sains kesihatan, belajar pemakanan secara
      mendalam, tetapi tempat mereka khusus di hospital. Mereka berkait rapat
      dengan perubatan sebab mereka bertanggungjawab merancang pemakanan
      pesakit2 yang dirawat di hospital. Mereka “Cure patient through nutrition”.
      Mereka bekerja bersama doktor. Mereka juga boleh bekerja di industri2
      makanan).
 

>> Baiklah, apapun, semua cubaan ini telah menambahkan serba sedikit pengetahuan aku..Sampai sini sahaja aku nak kongsi..Semoga adek2 nanti tak salah pilih dan Semoga Berjaya dalam bidang yang diminati yea…InsyaAllah..<<
…^_^…

60 comments:

  1. salam..akak nk tnya..dlm bidang nih ap yg akak rsa nk ckp down tuh??susah dgn subjek2 dia atau peluang pekerjaan?

    ReplyDelete
  2. salam.. kalau saya choose perkhidmatan makanan, mean akn jadi chef ker??

    ReplyDelete
  3. Wlkmslm..

    SHASCHA: owh, yg tu subjek2 dia, kalau sungguh2 blaja, xsusah, sbnarnya kos ni ada subjek2 spt ekonomi asas, akaun, pengurusan..subjek tu bdak2 sains tak semua pernah blajar kat skolah kan, pasti mengeluh mula2..tapi org yg dpt kos ni tak perlu risau, tu smua basic je..

    puteri dira: tak smestinya awk jd chef..kos ni tidak brtjuan utk melahirkan chef, tpi mmbri pngetahuan yg bnyk utk itu jgk..tplanglh nti kan lps hbis blaja, ikut minat and rezeki awk..stahu sy blh jd pegawai perkhidmatan makanan kat hospital or manager restoran bsar ke atau pngurus mknan kat hotel ke..not too sure..awk blaja kos ni?

    ReplyDelete
  4. owhhh..ok2..subjek2 tuh cuma asas ja kan...harap xmembebankan la..thanks ya..bakal masuk kos food study kat UPM..:))

    ReplyDelete
  5. SHASCHA, yea, tak mmbebankn sgt pn, tahniah ya and welcome to UPM..:)

    ReplyDelete
  6. act,saya pun baru dapat kos food study at upm baru2 nie.. n sy ad wat reseach cikit related dis study.. however xdpt ap yg sy nak.. tq akk..btw,can u explain more detail about perkhidmtn & pengurusan maknn tuh..o give any link y related..tq again akk NiaSuriAnnie.. =)

    ReplyDelete
  7. Tahniah dira..welcome to UPM too..perkhidmatan makanan and pengurusan makanan ni cuma dua opsyen yang ada untuk dipilih dlm kos pengajian makanan (bagi batch kami dulu)..tahun kedua baru diwajibkan buat pilihan..sy ada explain sikit dlm post kat atas under opsyen..skrg akk pun bru nk msuk tahun 3..

    dgr2 batch baru akan datang (korang yg bakal masuk) akan ada perubahan subjek2 sedikit..yang tu sy tak pasti sgt lah..actlly sy pun tak jumpe mana2 site yg blh terangkan kos ni dgn tepat..tapi dont worry, nanti korang masuk, fakulti sains dan teknologi makanan UPM tu akan bg korang tentatif program mengenai subjek2 yg bakal dipelajari untuk sepanjang pengajian..mrk akan beri sedikit penerangan time orientasi nanti..

    Ni laman web rasmi Fakulti Sains dan Teknologi Makanan..http://www.food.upm.edu.my/eng/undergraduate.html

    Selamat Belajar! ^_^..

    ReplyDelete
  8. saya nak tnya. ada tak course dip sains pemakanan?

    ReplyDelete
  9. Farhanah, dip.sains pemakanan setahu saya tak ada kat ipta termasuk upm, xsure maybe ipts ada..kbnykn ipta mnawarkan program IJAZAH sains pemakanan..
    Boleh try diploma teknologi makanan kat poli atau U lain, tpi kt upm xde lh..:)

    ReplyDelete
  10. Boleh ke diploma teknologi makanan ambil ijazah dietetik dan pemakanan?
    Apakah diploma yang membolehkan kita mengambil ijazah dietetik dan pemakanan selain diploma sains?

    ReplyDelete
  11. Dari apa yg saya perhati, banyak je bdak2 diploma teknologi makanan berjaya menempatkan diri dalam ijazah sains pemakanan or dietetik, yg penting pointer haruslah lebih 3.++ semasa diploma..diploma lain saya tak pasti, tapi lebih baik ada asas pemakanan..rasanya mereka yang ada diploma dari Kolej Sains Kesihatan Bersekutu (KSKB), seperti diploma kejururawatan juga layak ambil ijazah pemakanan or dietetik..semua bergantung pada pointer dan syarat2 kelayakan khas yang lain yg dinyatakan oleh setiap universiti, ini kerana kadang2 lain universiti, lain syarat khasnya..harap adik dpt jawapan..:)

    Good luck!

    ReplyDelete
  12. assalam , saya nak tnye sikit pasal teknologi makanan . saya berminat nak ambik jurusan teknologi makanan .. biler kluar nanti , apakah pekerjaan yg dpt kita mohon ?

    ReplyDelete
  13. Salam akak. sy student course Dip in hotel & catering management dr Poli. if let say sy nak smbung degree in sains pemakanan / penyediaan makanan akak rasa related tak?

    ReplyDelete
  14. Wasalam...

    To Tabuan Comot: sebenarnya, saya sendiri pun bukan pelajar teknologi makanan yea, saya pengajian makanan (sains + pengurusan makanan)...Tapi, utk pertanyaan awak, saya rasa graduan sains dan teknologi makanan mempunyai banyak peluang pekerjaan di luar sana. Ia juga bergantung pada pengkhususan anda..Itupun ikut universiti, tak semuanya menyediakan pengkhususan yang sama..Apapun contoh pekerjaannya ialah boleh menjadi pegawai sains zat makanan, pegawai dietetik, pegawai Quality Assurance di jabatan keselamatan makanan (ni sy xsure sgt),pegawai kat kilang2 makanan,pegawai sains dalam makmal (terutama makmal2 universiti yang berkaitan makanan, makmal2 di MARDI ke dan banyak lagi.......

    ReplyDelete
  15. Wasalam SuhailaSupa, utk sambung sains pemakanan, kalau kat UPM lah, lpasan dip.teknologi makanan agak lepas, tapi kalau course awak, sy xsure, tapi kalau awak nak cuba pohon xsalah, ada rezeki pasti dapat, kita tak boleh nak jangka...jujurnya, dip in hotel n catering mgmnt agak kurang related dengan sains pemakanan sebab sains pemakanan lebih kepada sains kesihatan dan sains tulen..kalau nak masuk Pengajian Makanan (mcm saya), itu related, sebab sains makanan belajar separuh, separuh lagi belajar subjek pengurusan..Utk Penyediaan makanan, ada satu kos baru dinamakan Pengurusan Perkhidmatan Makanan (PPM) di Fakulti Sains dan Pengajian Makanan di UPM, ia sgt2 relevan dan berkait dengan diploma anda yg sekarang..ia merangkumi subjek2 sains makanan, pengurusan, perkhidmatan dan penyediaan makanan....

    Selamat Maju Jaya semuanya adik2......:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok got it akak, tq. sy cuma confuse after grad dip nanti tak tau nak pilih apa utk smbung deg, kalau boleh sy nak smbung bidang yg related dgn course sy yang skrg ni. PPM related ye? akak tau tak course in deg apa lagi yg related dgn course sy skrg? dan macam mana sy nak tau course yg sy nak tu ada kat U mana je?

      Delete
  16. To Suhaila, sy pun xpasti degree apa yg related dgn kos awk selain PPM in UPM tu..maybe sesuatu yg berkaitan management or perkhidmatan makanan..awak blh cari di laman2 web universiti or dapatkan maklumat dan risalah2 dari program jelajah JOM MASUK U tu..mintak risalah2 kt siapa2 yg pernah pergi program tu..kalau lepasan spm/stpm senang, diorang blh cek kos yg sesuai melalui sistem I-MAS-C-U..kalau diploma rasanya x blh..awk cuba lah tanya lecturer2 awk..msti diorg tahu punya..

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum kak. Tumpang tanya. sy lepasan spm 2012. Hari ni sy dapat tawaran uitm- Diploma teknologi makanan. Dan sy jugak dapat matrikulasi dlm bidang sains. memang sy dah plan tuk sambung teknologi makanan nnti degree. Adakah sy patut pergi dip atau matrikulasi?

    ReplyDelete
  18. Waalaikumsalam dik..pada pandangan sy lah, kalau awk nak bnyak sijil, blh ambik dip dlu lpas tu ambik degree..tapi take time lah, dip 3 tahun, degree mybe smpai 4 thun..campur2 dh 7 thun kan..kalau awk nak jimat masa, ambik matrik, tpi matrik kna blajar btul2 lah sebab 1 tahun sje kan..skrg ni adik2 semua pandai2, maybe senang je nak skor matrik dgan usaha yg sungguh2..lpas tu mohon degree tek.makanan 4 tahun..bru 5 tahun, dpt save masa 2 tahun..kalau masuk dip mgkin akan dpt pengalaman n asas yg lebih skit..tapi ikut apa yg saya perhatikan, mula2 je org2 lpasan dip nampak berpengalaman sbb mula2 blajar asas, lama2 sama je matrik ke diploma ke, nti akan blajar bnda yg mndalam time degree..kalau dpt save masa, dapat save perbelanjaan utk belajar, n dpt graduate awal..:)...tanya lah pendapat family jgk yea..tarikh masuk matrik tak lama lagi kan..saya dlu lpasan matrik sains, masa blajar mmg xblh main2 lah..klau diploma mgkin masa longgar skit..pilih lah mana yg adik rasa sesuai dgn jiwa yea..gud luck..

    ReplyDelete
  19. salam akak, saya budak lepasan matrik 2012/2013. pointer saya dalam 2.9 (kecewa tak lepas 3.++) tapi alhamdulillah. pada pandangan akak, boleh tak saay dpt course ni? sebab ni course first yg saya letak dlm upu. terima kasih

    ReplyDelete
  20. Waalaikumsalam bella, insyaallah boleh..untuk kos ni dia tak mintak tinggi sangat..2.5++ pun lepas lagi rasanya..:)

    ReplyDelete
  21. alhamdulillah lega dengar. peluang pekerjaan pun rasanya meluas bidang ni. hopefully dapat jadi junior akak! terima kasih banyak! cuma berdoa dan tawakal ja result upu keluar pertengahan bulan julai ni

    ReplyDelete
  22. eh chup! akak dulu lepasan apa ek? sorry bertanya lebih pulak :)

    ReplyDelete
  23. akak, ape peluang pekerjaan dalam bidang ni? blaja susah tak?

    ReplyDelete
  24. bella, yea, harap awak berjaya...saya lepasan matrik jugak..:), sem depan saya last dah blaja sini..:)

    atikah, biasalah bila blaja, subjek apa pun, mesti ada yang susah, ada yang senanng, mula2 rasa susah, tapi kalau rajin blajar, insyaallah x susah..:)

    to bella and atikah: kalau korang baca previous comments saya yang ada kat atas nie, korang boleh tau peluang2 pekerjaan yang berkaitan..biasa, ada jgak org, study lain, kerja lain, insyaallah, ikut rezeki masing2...:)

    ReplyDelete
  25. salam,,sy lpasan matrik,,bole trgkan tak pasal sains dan teknologi makanan,,course ni blaja bio full ke pasal makanan je,,sbab sy xbrapa suka bio sgat,,lebih suka chemistry lg,,and upu esok last kemaskini,,need ur help :)

    ReplyDelete
  26. Wsalam sarah, sorry, sy bukan pelajar sains dan teknologi makanan, xdapat terangkan sgt..saya pengajian makanan dengan pengurusan, tapi belajar gak sains dn teknologi mknan, bkn sepenuhnya..apa yg saya tahu sains dan teknologi makanan ni of course relate to bio and kimia, tapi mostly chemistry in food, so if you interest sgt dgn kos ni, sesuai lah dgn jiwa awk yg suka chemistry..:)and course ni banyak duduk dalam lab tau..:)

    ReplyDelete
  27. SALAM KAK..sy nk tanya..berapa pointer yg dperlukan utk ambil kos dietetik or teknologi mkanan dr lpasan matrikulasi?

    ReplyDelete
  28. Wsalam, sebenarnya utk kos2 ni, xpnah tahu pn pointer yg specific brape, tpi pnah sy tnya, biasanya bdak2 yg dpt kos ni msti 3.++...biology and kimia msti dlm range (B+ hgga A)...

    ReplyDelete
  29. kalau untuk kos pengajian mkanan ni kalau lepasan matrik 2.5 ke atas akak rase dapat ke? and kalau nak further study dlm course ni untuk ke peringkat lebih tggi, mcm master ke, byk peluang tak? terima kasih :)

    ReplyDelete
  30. atikah, itu saya kurang pasti, mmg kos ni tak wajib 3.++, tapi setakat yg saya tahu masa batch saya, ramai bdak lpasan matrik 2.9 ++ ke atas..utk master ada je peluang, kat UPM sendiri pn ada tawarkan..adik blh pegi ke laman web FSTM UPM kalau nak tahu lbh lanjut..yg len2 lagi saya tak sure..x explore lagi..

    ReplyDelete
  31. Okay.tq kak.sy mntak kos dietetik nie kt upm.hope dpt la.tq skli lg.

    ReplyDelete
  32. ok aisyah, no problem, good luck!..

    ReplyDelete
  33. akak, bachelor pengurusan perkhidmatan makanan ni kan under bidang pengurusan ke teknologi ke sains gunaan?

    ReplyDelete
  34. owh, adik mohon pengurusan perkhidmatan makanan (PPM) atau pengajian makanan ye?..batch baru sejak 2013, pengajian makanan dah splitted kpd pengajian makanan and PPM, klu awk bca Post saya ttg Pengajian makanan #2...tapi kedua2 kos ni under sains gunaan, walaupun ada belajar pngurusan n teknologi makanan..:)

    ReplyDelete
  35. salam akak.akak sy sgt memerlukan pndpt akak.sy tlhpn memohon dietetik di uitm dan usm.pngk matrikulasi 3.05 kimia B,bio B+.akak rase sy mmpu ke dpt?

    ReplyDelete
  36. Wasalam, kalau uitm, saya rasa awk ada peluang kot..kalau usm sy tak tahu..tgk saingan lah, kalau yg memohon tu semuanya result above awak, peluang tu 50% kot..saya harap awak berjaya..

    ReplyDelete
  37. em tengs akak.kalau dieteik unisza agaknye ok x?

    ReplyDelete
  38. unisza ok je rasanya.., kalau rezeki awak, insyaAllah dapat..:-)

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum.. akak, sya hani.. bakal graduan UPM under kos yg sma jgk dgn akak.. akak kmpus mna? nk fb akak bole.. finally jmpa jgk senior yg sma kos dgn sya.. alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  40. asslm'km kak,nama sy ainna.. bru2x ni sy dpt kos dietetik kat unisza..., boleh bg nasihat tak?....sbb sy terkilan x dpt U yang sy nak...lgpun pointer sy hmpir 4 flat..,

    ReplyDelete
  41. assalamualaikum akak. haha. mesti pnt en jwb. huhu. hrp brsbr eh kak. n mtk2 akak sudi tlg. Hnya Allah dpt berkati akak :) dh bca smua dh tpi msih x dpt persoalan kepda jwpn sya. Sya lpsn matriks. dpt2 rsult upu bru2 ni. UMT Sains pemakanan ( perkhidmatan pemakanan) sme ke dgn kos akak? n sya lbih suka foodtech sbnrnya. ape beza nya foodtech dgn perkhidmatan pemakanan? dan sya x suka memasak pun. sya kecewa sgt dpt U jauh, pastu kos plak yg sya x suka. Sya terfikir2 nk trme. lgpun nk tukr kos, kena bljr stu sem dlu yg sya rse sgt mmbzir mse. akak rsa kalau starting bljr sem 1 psl ape? n susah x nk skor? sbb sya x de plhn lain slain trme kos ni dan score. tpi klu ssh, sya mmg nk msuk prvate. sya suka bio, pointer pun 3.33 je. tpi sya x mnt msk. cm mna eh? mtk pndpt.

    ReplyDelete
  42. salam, nak tanya kos bac pengajian makanan ni ada peluang tak nk jd dietition ? hihi

    ReplyDelete
  43. Wasalam, semua yg bertanya, maaf sy bz, xdpt jwb cpt..

    Hani: Hai..selamat belajar yea..blh add sy dkt http://www.facebook.com/niasuriannie

    Anisa: Dietetik?...itu kos yg baik, tempat kerja pun kat hospital or blh jgak dkt industri yang berkaitan makanan dan kesihatan..tempat belajar tak penting, yang penting dah dapat kos yg awk minat..mula2 mgkin rasa tak best, tapi nnti dah masuk U tu, dapat kwn2 yg best, msti awak ok..be positive ok?..

    Cahaya K: Nice name..hehe penat jgk, tpi sy cuba jwb mana yg mampu...Sains makanan (perkhidmatan makanan) yea..yea lbh kurang saja, cuma sy ambik pengurusan makanan, bukan perkhidmatan makanan..dlu time sy blh pilih antara dua..sy pun xmnat masak2..kalau ada pilihan lain pergilah kpd yg lain, sbb kalau hati xsuka, tak blh paksa..tetapi mngikut pengalaman sy dan kawan2 saya (kwn2 sy ada yg ambk perkhidmatan makanan), kami truskan jga sbb xda pilihan kan..reda dan blajar sja, lama2 ok jgak..dorg pun sronok masak2 walaupun xpandai..mcm2 perkara baru yg dipelajari..sem 1 biasalah, blajar subjek2 universiti dlu, cntoh kenegaraaan ke, Hubungan etnik ke, Tamadun Islam dan Asia ke dan lain2 ikut universiti lah, tak susah sgt..IPTS skrg ni pun bnyak kan..kalau awk fokus/mmg nak sgt nak jadi doktor misalnya, cari U private, jadi doktor atau kalau nak jadi cikgu, tukar kos :), walaupun awk rasa bazir masa, tapi berbaloi, tak sakit hati..blajar pun tenang, insyaAllah..:)

    Aqilashahar: kos ni xdapat awk, lau nak jadi dietitian kna ambik kos dietetik, graduan kos dietetik akan diutamakan utk jadi dietitian...mgkin jga diberi peluang utk jadi dietitian klau awk ambk kos sains pemakanan dan kesihatan komuniti(UPM)/ sains makanan dan pemakanan(UMS)/ sains makanan dan teknologi makanan(UPM) dan yg sewaktu dgnnya..:)

    ReplyDelete
  44. assalamualaikum..sy nk tnya..skang sy blaja kos dploma pengurusan perkhidmatan mknn kat uitm..bole ke nnt dgree sy smbg kos mcm akak?

    ReplyDelete
  45. Waalaikumsalam dik, yea boleh, of course..:-)..selain Pengajian Makanan, UPM pun ada Program Ijazah Pengurusan Perkhidmatan Makanan (PPM)..saya cadang adik sambung dekat U yang sama, contohnya, adik ambk dip. kat uitm, sambung degree pun seeloknya di uitm jga supaya senang nak kecualikan subjek yang lebih kurang yg adik dah ambik semasa diploma..Kalau masuk UPM, pengecualian boleh dibuat, tetapi tak banyak boleh kecualikan..Kenapa pengecualian?..kalau adik faham, its ok, kalau tak, pengecualian sebenarnya sgt membantu utk gred lebih cepat, contohnya, kalau kos tu 4 tahun, boleh jadi 3 tahun kalau dpt kecualikan bnyak subjek...

    ReplyDelete
  46. salam akak,sy lpsn mtrikulasi...tp sy xambil subjek bio..sy ambik kimia n fzk...blh ke sy apply kos dietetik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, kos dietetik sememangnya related dengan biologi and kimia dik, keutamaan akan diberikan kpd mereka yang ambik subjek biologi dan kimia..tapi tu ikut universiti jugak lah, kalau ipta susah sikit nak dapat, kalau ipts tak mustahil untuk adik dpt tempat..:-)

      Delete
  47. Program food service ni macam culinary art ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nma penuh program tu food service management, lain skit, ni lbh bnyk bljar pngurusan, tapi ada juga subjek penyediaan makanan, blajar urus event ikut tema dan mnydiakn makanan mngikut tema tu..culinary art lbh kpd pnyediaan mkanan

      Delete
  48. Akak... saya dulu spm kelas akaun tp saya minat sgt bidang ni pastu skrg saya stpm kelas kemanusiaan bila buat research pasal kos ni rasa cam sia sia je sbb syarat syarat yg kos ni nak semua saya takda apa perlu saya buat ? lepaskan bidang ni dan cari benda lain yg sesuai dgn saya? ruginya saya ambik kelas akaun dulu ..... hmm sedihnya

    ReplyDelete
  49. akak, saya nak tanya, ape pbezaan antara sains dan teknologi makanan dengan akak nyer kos ?

    ReplyDelete
  50. Sori adik2 yg soalannya sy telepas pndang..

    Deep: Awak xkan dpat kos ini kecuali awak mula dri bawah semula..kos ini mgutamakan pelajar sains..plajar bukan sains pun boleh tapi kna ambil dip. pngurusan makanan/ lain2 berkaitan makanan..dpt pointer yg tggi, baru dapat masuk kos ni..jangan sedih dan putus asa, truskan bidang awak tu, buka hati, buka minda, think positif, xsmestinya awak amik akaun awak rugi, ada jugak org ambik kos lain end up dgn kja bidang lain..sy harap awak fikir baik2 yea..

    Zahira: kalau baca post ni smpai pasti, pasti dapat bezanya..:-)..sains dan teknologi makanan lebih kpd sains dan pembuatan makanan, klau nak kja dekat kilang makanan/bukak kilang mkanan, terlibat dalam teknologi pembuatan mknan, kje dlm makmal, kos ni sgt sesuai..kos sy sains jgak tpi lbh kpada pngurusan, blajar marketing jga, blajar akaun..mgkin pngurusan kilang, pngurusan makanan di hotel, blh jdi manager or assistant manager dlam kilang makanan lah bgtu..

    ReplyDelete
  51. salammm akk...excited nk stdy bila baca blog akk.,,sayaa lpsn asasi upm batch 9...alhamdulillah dpt kos Bacelor Sains Pemakanan dan Kesihatan Komuniti... :)

    ReplyDelete
  52. salam kak, sy lpsn asasi sains ipts. insya Allah nxt week smbung bachelor in nutrition. saya nk tanya, boleh ke nak proceed ke master in dietetic bila sy dh grad nnti ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..maafkn sy tlepas pndg ptnyaan ini, jarang msuk blog. Tahniah dpt program nutrition. Nutrition dgn dietetic quite same. Belajar ttg pemakanan, nutrition more to pemakanan+gaya hidup sihat untuk menjamin kesihatan manusia sejagat mengikut peringkat umur. Dietetik more to pemakanan special/particular untuk orang sakit di hospital. Sebab itu ada unit dietetik kat hospital. Saya rasa tak ada masalah untuk sambung dietetik nanti sebab awak ada basic pemakanan. Tapi itu terpulang pada ketetapan fakulti di universiti yang awak pilih nanti. Better tnya pensyarah kat fakulti awak, insyaallah dapat gambaran yang pasti. Good Luck..

      Delete
  53. Assalam,sy amek dip pengurusan restoran dan perkhidmatan makanan kat ipts,bole ke na amek ijazah course ni? Sbb dip skrg under fkulti hospitaliti bkn sains pemakanan. Kalau bole brape cgpa kene target ? Kindly have an answer fron u sis. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, maaf tlepas pndg prtanyaan ini, jrg masuk blog kebelakangan ini. Boleh awak, tak ada masalah klu fakulti skrg tak sama dgn fakulti sains makanan ini. Ada je kwn saya dlu dari bidang yg lbih kurang sama mcm awak, tpi xsure dia dri ipta or ipts. CGPA utk ex diploma skrg haruslah 3.00 above, lagi tinggi lagi bagus. Awk blh refer website Fakulti Sains dan Teknologi Makanan UPM utk maklumat mengenai program2 yang ditawarkan. Selain Pengajian Makanan, bidang yang sesuai dgn program diploma awak pn ada iaitu Bacelor Sains (Pengurusan Perkhidmatan Makanan)..InsyaAllah boleh..Good luck!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...