mobile

16.4.17

Perodua Bezza Facelift April 2017..

Hai semua, jom cuci mata tengok Perodua Bezza Facelift baru ni. Tak banyak sangat pun perubahannya, at least berbaloi lah jugak sebab harga OTR takda kenaikan pun. Semua orang tahu kan Bezza ni Sedan Segmen A yang paling laris dekat Malaysia ni. Apa tidaknya, berbaloi utk orang yang mahukan nilai tambah dari barang yang dibeli. Bezza boleh dikategorikan sebagai kereta murah lagi berbaloi untuk dimiliki. Sejak dilancarkan 21 Julai 2016, berpuluh ribu unit telah terjual. Tak lama lagi cecah ratus ribu unit lah tu. 


Bezza didatangkan dalam lima varian, iaitu 1.0L (MT & AT), 1.3L Premium X (MT & AT) dan 1.3L Advance Version (AT sahaja). Perodua Bezza ini turut dianugerahkan Debut Kereta Terbaik 2017 oleh Frost & Sullivan Malaysia.


Perodua Bezza kali ni tidak mempunyai but yang tonggek lagi. Maknanya tak nampak lagilah segala part2 bawah seperti sistem gantungan, dll yang dirasakan menyakitkan pandangan mata bagi sesetengah orang. Tapi mereka yang ada kelebihan, semua tu tak menjadi masalah kerana ia boleh dicover dengan skirting yang pelbagai design. Pihak Perodua juga siap menyediakan beberapa pakej yg dikenali sebagai GearUp untuk mencantikkan lagi kereta Bezza anda. Tinggal pilih je mana yang berkenan di hati dan mampu. 


Antara yang dipertingkatkan pada Bezza 2017 ini adalah, design but baru yang lebih labuh dan agak sedikit kembang, no more tonggek, kemasan chrome (sebelum ni cat silver sahaja) pada tombol kawalan bahagian dalaman kereta, dan desain kerusi kulit yang lebih sporty, lebih umpph gitu. Bestnya beli tahun ni. Duit lebih, beli lah yang advance warna hitam, tambah package GearUp Stylish package, gerenti cun lah kannn. Teringinnya. Inn Sha Allah..


Tempahan pre-order Perodua Bezza ni telah dibuka pada 15 April 2017. Jenguk2 lah website Perodua yea kalau nak tengok spesifikasi kereta dengan lebih details dan tengok pakej GearUp yang ada. Sekian dulu..Jom tengok gambar di bawah. * Gambar adalah Perodua Bezza versi Advance tanpa Gear Up ya..















BOLEH LAWAN YANG BAWAH NI TAK??? HEHE..

CUN HONDA CITY BARU 2017..





12.4.17

BVR Collagen, Nak Putih Seluruh Badan..


Hai semua yang nak putih melepak gebu tu..Nak sangat putih sihat gebu, tapi bajet tak banyak?..Kebanyakkan produk putih gebu RM100++?..Jangan risau, kita ada produk yang berkesan macam aurahite tu tapi harga tak pun sampai RM50. Dijamin berkesan, selamat, diluluskan kementerian kesihatan. Ianya BVR Collagen, produk laku keras. Murah, Selamat dan Berkesan. Botol comel senang dibawa ke mana-mana. Meh wasap sy 0168244900. Saya suka consume BVRC ni, rasa kulit jadi bersih dan licin.


Kandungan BVRC:

Pati Collagen Asli
Pati Apple Stem Cell
Pati Strawberry Stem Cell
Pati Bunga Sakura
Glutathione
Vitamin C 
Vitamin E


Khasiat BVRC:


  • Merawat masalah kulit dari luar dan dalam
  • Mencegah pertumbuhan jerawat dan memudarkan parut
  • Menaikkan seri wajah serta awet muda
  • Mengecilkan liang pori dan menyegarkan kulit
  • Mengatasi kulit kering, menggelupas atau berminyak
  • Melembab, menghalus dan menganjalkan kulit 
  • Memutih dan mencerahkan kulit seluruh badan
  • Menaikkan punggung dan payudara supaya lebih montok dan tegang
  • Menghilangkan jeragat dan tanda2 penuaan awal
  • Merawat parut hitam, celahan / lipatan gelap pada badan
  • Mencantik dan menguatkan rambut serta kuku
  • Mencerahkan mata
  • Menstabilkan hormon dan mengawal berat badan
  • Membekalkan nutrisi lengkap untuk kesihatan secara keseluruhan



Cara Pengambilan : 



  • Amal 1 sudu kecil setiap pagi dan malam. Boleh dikemam begitu sahaja atau dicampur ke dalam apa2 jenis supplement dan vitamin yang lain sebagai booster, bagi mempercepatkan lagi kesan.
  • Minum air bersih secukupnya sepanjang hari.
  • Boleh diambil wanita hamil, menyusui bayi, dalam pantang atau mereka yang ada resdung.












Pemastian Kualiti Vs Kawalan Kualiti..QA vs QC..

First of all, Im so sorry sebab tak dapat retrieved semula source info yang saya dapat di bawah ni. Kredit dan terima kasih kepada penulis asal entry ini. Terima kasih atas info2 ini.



Beberapa tokoh mendefinisikan Quality, iaitu:


- Juran: fitness to use, padanan penggunaan produk

- Crosby: conformance to requirement, sesuai dengan yang dikehendaki

- Deming: kesesuaian dengan market demand

- Feigenbaum: total customer satisfaction

- Garvin & Davis: suatu keadaan yang dinamik yang berkaitan dengan produk, manusia, proses, environment yang memenuhi atau melebihi harapan customer.

Banyak syarikat yang memakai Quality Assurance (QA) dan Quality Control (QC) dalam satu Divisyen, jadi QA itu ya QC. Quality Assurance dianggap Quality Control, walaupun mungkin kalau dari pengertian mungkin berbeza, tapi dalam faktanya QA adalah QC, jadi jarang ada Divisyen Quality Assurance dipisah dengan Divisyen Quality Control, kerana sebenarnya acuan keduanya pada kualiti mutu, termasuk reliabilitinya.

Walaupun sasaran sama tentang kualiti tetapi QA dan QC adalah dua pekerjaan bidang yang berbeza, di mana QA itu adalah prosedur untuk pencapaian kualiti. Misalnya Quality plan beserta dokumen pendukungnya. Dan QC adalah aktivitinya (pelaksanaan dari prosedur tsb) yang dibuktikan dengan record-record.

* Quality control (lihat section 3.2.10); part of quality management focused on fulfilling quality requirements



* Quality assurance (lihat section 3.2.11); part of quality management focused on providing confidence that quality requirements will be fulfilled



Jadi kalau cuba diterjemahkan, secara ringkas QC memberi tumpuan pada memenuhi keperluan kualiti (produk / service) sedangkan QA tertumpu pada pemberian jaminan / keyakinan bahawa keperluan kualiti akan dapat dipenuhi. Atau dengan kata lain, QA membuat sistem pemastian kualiti sedangkan QC memastikan output dari sistem itu memang benar-benar memenuhi keperluan kualiti



Kalau dari definisi ini, aktiviti-aktiviti pemeriksaan dan uji (in-coming, in-process, outgoing) akan masuk kategori QC, sedangkan hal-hal seperti perancangan kualiti, pensijilan ISO, audit sistem pengurusan, dsb tentu masuk kategori QA.

Beberapa syarikat, saat ini tidak lagi membezakan antara QA dan QC di dalam operasi quality management-nya. Cukup disebut jabatan Quality, di dalamnya ada kegiatan merancang jaminan bahawa keperluan kualiti akan dipenuhi dan sekaligus bagaimana memenuhi keperluan kualiti tersebut.

QA = Quality Assurance, to lead and operated by assure of an organization successfully, it is necessary to direct and control it in a systematic and transparent manner. Maksudnya adalah meyakinkan / memastikan secara berkualiti dengan suatu sistematik kerja dan keterbukaan untuk kejayaan suatu pekerjaan secara keseluruhan organisasi di setiap lini dengan melalui sistem control.

QC = Quality Control, to take control of quality by procedural and applicable reference that implemented direct to process system in good and full fill of minimum requirement as finally results. Maksudnya adalah kawalan kualiti dengan prosedur kerja berdasarkan rujukan yang dapat diterapkan dan dilaksanakan langsung di proses kerja tersebut untuk memenuhi keperluan minimum sebagai hasil akhir pekerjaan.

Hubungan pendeknya adalah bahawa QA yang meyakinkan / memastikan QC.

QC adalah sistem kawalan yang terintregrasi didalam proses, dia berfungsi mencegah terjadinya defect / non corformity output, salah satu cara yang sudah kita kenal antara lain right from begining atau benar sejak awal. kaedah ini terbukti mampu mengeliminir non corformity (percanggahan) pada output dengan pencegahan.

Sedangkan QA lebih tinggi letaknya dalam struktur organisasi, dia memberi terhadap arahan yang keputusan akhirnya adalah layak atau tidaknya produk dikeluarkan. Proses ini tentunya melibatkan proses-proses lain seperti pengeluaran, inventory, maintenance. QA lebih menjaga corporate image dengan mencegah defect ke pelanggan. parameter hanyalah hitam-putih dengan nilai yang telah dirumuskan dalam fungsi yang kita sebut berkualiti.

QC sering membuat suatu organisasi menjadi menggelembung dan gemuk, jika kita tidak memahami konsep produktiviti. kerana man power planning-nya akan menggelembung atas nama azas independent, sebenarnya orang-orang yang terlibat dalam proses tersebut itulah fungsi QC. orang Jepun sangat paham akan hal ini dan melahirkan suatu model management yang disebut TQC dengan produknya yang kita kenal sebagai GKM (Gugus Kendali Mutu). kesedaran mereka untuk memperbaiki aktiviti yang tidak perlu dan melicinkan langkah proses diluar jam dan lokasi kerja (walaupun sambil minum di kedai minuman atau makanan). Sesungguhnya proses PDCA sedang berjalan melalui perbincangan non formal.

Ini bukan perkara yang mudah sebab "Management is no Sains"
Contohnya: Total Quality Management berasal dari Mike Robson, seorang Inggeris, berdasarkan prinsip bahawa setiap pekerja secara individu mempunyai tanggungjawab terhadap kualiti pekerjaannya dan pemikiran ini dibangunkan juga kepada para pembekal supaya syarikat dapat menghasilkan barang dan atau jasa yang berkualiti.

Prinsip ini dikembangkan dari Total Quality Circle yang berasal dari Jepun, di mana para pekerja berkumpul dalam kumpulan kawalan mutu untuk membincangkan dan menyelesaikan masalah dan apa yang boleh dilakukan untuk penambahbaikan dan peningkatan kualiti. Hingga "poke yoke" dari Shigeo Shingo yang menjadi asas pembangunan SIX SIGMA.

Secara fungsi QC merupakan orang operasi yang langsung melakukan aktiviti checking atau pemeriksaan terhadap produk, kalau di lini pengeluaran biasanya ada seoarang yang berfungsi sebagai pengawal kualiti produk seperti persampelan dan aktiviti lain.

Sedangkan untuk QA, dia lebih berperanan sebagai analyst untuk memperbaiki kualiti produk, dan datanya boleh diperolehi dari data persampelan orang QC atau feedback dari dalaman syarikat ataupun adanya quality complain dari luar syarikat iaitu customer. Dan QA biasanya juga berperanan sebagai pensijilan dari produk tersebut.

Jadi intinya QC adalah seorang executor / operator dan QA adalah conceptor.

QA: Penjamin Mutu ...
QC: Pengendali Mutu ...

Kembali ke perbezaan QC dan QA. Quality control (kawalan kualiti) adalah kegiatan untuk memantau, menilai dan membuat susulan agar keperluan kualiti yang ditetapkan tercapai (Product, process, service, inspection, testing, persampelan, measurement dan calibration).

Sedangkan Quality Assurance (jaminan kualiti) adalah semua tindakan terancang, sistematik dan ditunjukkan untuk meyakinkan pelanggan bahawa keperluan yang ditetapkan "akan dijamin" tercapai. Salah satu elemen dari QA adalah QC. Elemen yang lain iaitu: Planning, organization for quality, Established Procedure, Supplier Selection, Corrective Action, Document control, training, Audit dan Management ulasan.

QA (Quality Assurance): tugasnya memahami specification customer dan standard yang berkaitan dengan produk, kemudian membuat / menentukan cara inspectionnya (berupa prosedur) dan mendokumentasi hasil inspectionnya (manufacturing data report). QA lebih banyak paper work, umumnya mempunyai skill inspection yang baik dan skill menulis procedure dan familiar dengan engineering & industrial standards.

QC (Quality Control): tugasnya melakukan inspection berdasarkan prosedur yang dibuat dan disahkan oleh QA. QC lebih banyak melakukan inspection pada process manufacturing dan membuat laporan.

Dalam syarikat besar, biasanya QA dan QC dipisah dan mempunyai pimpinan masing-masing. Sedang dalam syarikat menengah / kecil kebanyakan digabung.

QA ada di dalam suatu syarikat yg sudah establish / mempunyai pensijilan ISO. Dan ruang lingkupnya lebih besar dalam memastikan kualiti produk dan juga berhak mereview suatu standart / kaedah analisa demi menjaminan kualiti. Sedangkan QC ruang lingkupnya hanya pengawal tidak seperti QA.

Jika terdapat QA pd suatu syarikat, maka boleh dipastikan terdapat QC di dalamnya.




What is Bitcoin Actually?..



Many people believe Bitcoin to be very complicated, when in fact it’s a lot more simple and intuitive than what most people think. This series aims to help everyone get a grasp of the basics, and over time also present further learning opportunities for those that want to know more.
Bitcoin is often explained by comparing it to something specific people already know, but this is often what creates a lot of confusion. Bitcoin is a new technology that is unlike anything we have seen before, so a better way to think of it is as a combination of a few different things we are already used to:
Firstly, because it allows you to move money so easily, Bitcoin functions as a payment system, similar to bank transfers or credit cards, only a bit better.
Second, Bitcoin is in some sense similar to gold - that is why many people even refer to it as ‘digital gold’ or ‘Gold 2.0’. Think of it as using gold for money, except it also very easy to move.
Third, Bitcoin is like the internet in that no single person or entity controls it, so anyone can pretty much use it as they like. This gives it some very unique characteristics.
These three characteristics also reinforce one another, so they are all interwoven. But more on all of this in the next few sections. For now, just imagine what would happen if you took a big pot and threw in a credit card, a piece of gold, and a hint of ‘internet’ - mix it all up - and pull out a brand new compound - Bitcoin!




https://ethtrade.org/agent311439



14.3.17

Pelaburan Terbaik Untuk Masa Hadapan..

Tajuk: SAYA BEBAS

"SAYA BEBAS melakukan apa sahaja yang saya ingin kan dengan bahagia"
Apakah maksudnya?..Adakah bebas membeli apa saja yg sy mahu?..Bebas ke mana sahaja saya mahu pergi?..Bebas mencapai matlamat dan impian saya?..Untuk apa?..dunia sahaja atau akhirat (alam kekal), atau kedua-dua nya sekali?..sudah tentu dunia akhirat..

Tapi, bebaskah saya untuk capai semua nya dengan MUDAH?..

Apa HALANGAN utama saya?..WANG, MONEY, CASH....Anda bagaimana?..

Saya mencari2 platform pelaburan yang saya rasa selamat, boleh dipercaya, boleh mula dgn modal yang sedikit utk org mcm sy, sy tak mahu hilang duit saya, saya tak mahu ambil risiko itu..

Labur ASB, Tabung Haji?..dividend 7 - 8% setahun...boleh la kan..Labur 10,000 ribu, setahun dapat la rm800, paling sikit 4 ke 5 ratus lah..Masalah nya setahun abg, kakak, adik..baru labur rm10,000, masalah lagi nak kumpul rm10,000 dlm setahun..

Boleh tak sekurang2nya bila sy labur rm10,000, setahun kemudian sy dapat double?..wow..atau lebih lagi dari itu?..Wow wow wowwwwww....

Hmm, masalah lagi saya xda ribu riban nak labur, blh x ratus2 saja?..duit ratus2 ni saya sanggup serah utk cuba..Cuba utk laburkan dan lihat betapa berjayanya saya dapat cash saya selepas tempoh pelaburan tersebut. Dapat Double, Triple?...Wujudkah pelaburan bgitu?

Hakikatnya saya dah jumpa, sy dah try, dan sy mnunggu hasilnya..Yang bestnya pelaburan ini pelaburan compounding setiap hari, bersistem, sy blh monitor sendiri brapa sy dapat setiap hari..Best x best?..

Saya mahu bebaskan bulatan kewangan saya yg kecil..Saya ingat dan sedar, lebih banyak saya invest, lebih banyak saya dapat!!!..Saya tak paksa anda utk percaya..Mcm sy pun xda siapa yg paksa atau tarik saya..Saya decide sendiri utk melabur setelah terfikir dan mgkaji sedikit, walaupun start dengan jumlah yg kecil..Sebab saya yakin satu hari nanti, saya akan betul2 berjaya dgnnya..Insyaallah.. Banyak yg sudah berjaya..Jadi, takkan sy nak lihat saja kan..Bila lagi klu bukan sekarang..Duit pandai habis kalau asyik tangguh..Then, saya terus cuba..

Kalau blh, sy pun mahu org lain merasa kejayaan itu bersama..Bersama merancang kewangan, pendapatan pasif utk masa skrg dan masa hadapan yg terbaik..Dengan izinNya..
Saya dah cuba....Anda?...

Nak tahu tempat pelaburan terbaik utk masa hadapan cerah anda?..Wasap +60168244900..
Yang Serious K..Anda pasti berjaya..Jom Kaya Dunia Akhirat...


#Investment #Real Investment #Best #Rare #Trusted

Bitcoin, Gold. Bitcoin. Emas.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...